Actueel

Het coronavirus en uw aankopen, hoe zit dat nu precies?

Stel u heeft een concertkaartje gekocht, maar het concert is afgelast in verband met het coronavirus. Of u heeft een lopend abonnement bij bijvoorbeeld een sportschool waar u geen gebruik van kunt maken door het coronavirus, heeft u dan het recht op restitutie van uw geld?

In veel gevallen is het wettelijk antwoord ja, u krijgt immers geen waar voor uw geld en heeft daarom veelal het recht om uw geld terug te krijgen.

Enkele voorbeelden op een rij:

  • Abonnementen:
    Door het coronavirus kunt u geen gebruik maken van uw lopend abonnement bij de sportschool, het theater, de bibliotheek of de sauna omdat deze is gesloten ten gevolge van het coronavirus. U heeft dan recht op een vergoeding gedurende de periode dat u geen gebruik kunt maken van uw abonnement. Dat betekent dat u het recht heeft om uw geld terug te krijgen.

    Vaak zal de ondernemer proberen u een aanbod te doen in de vorm van een waardebon, een gratis verlening van uw abonnement, online lessen of bijvoorbeeld een nieuwe datum voor de voorstelling. U bent echter niet verplicht om dit te accepteren en u kunt zelf bepalen of u dit aanbod redelijk vindt.

    Wilt u uw abonnement beeindigen? Of dat kan hangt af van het soort abonnement en de algemene voorwaarden die de ondernemer hanteert.

 

  • Voorstellingen en wedstrijden:
    U heeft kaartjes gekocht voor een concert, festival of een wedstrijd en dit is afgelast ten gevolge van het coronavirus. U heeft dan het recht om uw geld terug te krijgen. In sommige gevallen zal de organisator het evenement verplaatsen naar een nieuwe datum. U hoeft dit echter niet te accepteren en kunt verzoeken om restitutie van uw geld.

 

  • Kinderopvang:
    Uw kind kan niet naar de kinderopvang in verband met het coronavirus omdat u niet behoort tot de vitale beroepen. Moet u dan toch de kinderopvang doorbetalen?

    Ja, u moet aanvankelijk uw rekening betalen, maar u krijgt uw geld weer terug.

    U krijgt uw eigen bijdragen terug over de periode waarin de kinderopvang op last van de overheid uw kind niet heeft kunnen opvangen.

    De kinderopvangtoeslag mag u houden.

 

  • Lessen:
    U volgt rijlessen, zwemlessen of bijvoorbeeld danslessen en deze kunnen niet doorgaan ten gevolge van het coronavirus. In dat geval heeft u het recht om de gemiste lessen later in te halen. Wilt u stoppen met de lessen? Of dat mogelijk is hangt af van de afgesloten overeenkomst en de eventuele algemene voorwaarden die de ondernemer hanteert.

 

Zoals u ziet is het juridische antwoord op de vraag of u recht op restitutie van uw geld heeft vaak bevestigend. De morele vraag is echter of men in alle gevallen aanspraak zou moeten maken op dit restitutierecht. Immers is de situatie ontstaan buiten de schuld van de ondernemer en is de kans aanzienlijk dat indien een groot deel van de klanten hun geld terugvragen, de ondernemer ‘omvalt’ waardoor teruggave van het geld een vraagteken wordt en er aan het eind van de streep enkel nog verliezers overblijven.

Heeft u als ondernemer of consument juridische bijstand nodig ten aanzien van het bovenstaande? Let us protect you!